dijous, d’octubre 18, 2007

Premi Nobel de Literatura 2007


DIJOUS, 11/10/2007 - 13:05h
Doris Lessing, guanyadora del Premi Nobel de Literatura
El jurat la qualifica de 'narradora èpica de l'experiència femenina' · La Magrana publicarà la traducció de Barnils i Parcerisas de 'La terrorista bona'
L'escriptora britànica Doris Lessing, nascuda el 1919, és la guanyadora del Premi Nobel de Literatura d'enguany, segons que ha anunciat l'Acadèmia Sueca, que atorga el guardó. El jurat ha destacat de Lessing que és 'la narradora èpica de l'experiència femenina, que, amb escepticisme, passió i poder visionari, ha escrutat una civilització dividida'. De Lessing, s'han traduït al català un bon grapat de llibres.

Alguns d'aquests llibres són 'El quadern daurat' (Edicions 62), 'El somni més dolç' (La Magrana), 'Mara i Dann: una aventura' (Empúries), 'La terrorista bona' (Enciclopèdia Catalana), 'L'amor, una altra vegada' (Destino), 'Dintre meu' (Destino), 'Històries de Londres' (Destino) i 'Passejant per l'ombra' (Destino).

Lessing va néixer el 1919 a Kermanshah, a l'Iran, i el 1949 es va traslladar a Londres. El 1950 va escriure la seva primera novel·la, 'The grass is singing', on hi ha pinzellades de l'experiència que va tenir a l'Àfrica i de les seves idees polítiques: fou militant comunista fins el 1954.

Les seves obres tracten els conflictes culturals, les injustícies de la desigualtat racial, i la tensió entre ètica personal, creació artística i compromís polític, segons destaca a la web el PEN català. La seva obra més coneguda, 'El quadern daurat', publicada originalment el 1962, va significar-ne la consagració com a icona del feminisme.

Lessing fou guardonada el 1999 amb el Premi Internacional Catalunya de la Generalitat, que s'atorga anualment a persones que han contribuït a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2587545